Mozambik

Mozambikban, hivatalosan a Mozambiki Köztársaság, Délkelet-Afrikában található ország, keleten az Indiai-óceánnal határos,Tanzánia északi, Malawi és Zambia, hogy az északnyugati, Zimbabwe, hogy a nyugati, és Eswatini (Szváziföld) és Dél-Afrika a délnyugati. A szuverén államot keletről a Mozambiki -csatorna választja el a Comore szigetektől, Mayotte -tól és Madagaszkártól. Mozambik fővárosa és legnagyobb városa Maputo (1876 és 1976 között Lourenço Marques néven ismert).

Az első és ötödik század között a bantu nyelvű népek távolabb északról és nyugatról vándoroltak a mai Mozambikba. Észak -Mozambik az Indiai-óceán monszun kereskedelmi szeleiben fekszik. A 7. és 11. század között szuahéli kikötővárosok sora alakult ki ott, amelyek hozzájárultak a szuahéli kultúra és nyelv kialakulásához. A késő középkorban ezekbe a városokba látogattak a szomáliai, etióp, egyiptomi, arábiai, perzsa és indiai kereskedők.

Vasco da Gama 1498 -as útja jelentette a portugálok érkezését, akik 1505 -ben megkezdték a gyarmatosítás és a letelepedés fokozatos folyamatát. A portugál uralom több mint négy évszázada után Mozambik 1975 -ben függetlenné vált, röviddel ezután a Mozambiki Népköztársaság lett. Mindössze két év függetlenség után az ország intenzív és elhúzódó polgárháborúba de nem mindenhol süllyedt, 1977 és 1992 között. 1994-ben Mozambik megtartotta első többpárti választásait, és azóta viszonylag stabil elnöki köztársaság maradt, bár továbbra is alacsony intenzitás lázadás.

Mozambik gazdag és kiterjedt természeti erőforrásokkal rendelkezik. Az ország gazdasága nagyrészt a mezőgazdaságon alapul, de az ipar növekszik, elsősorban az élelmiszerek és italok, a vegyipar, valamint az alumínium- és kőolajtermelés. A turisztikai ágazat is bővül. Dél -Afrika Mozambik fő kereskedelmi partnere és közvetlen külföldi befektetések forrása, ugyanakkor Belgium, Brazília, Portugália és Spanyolország is az ország legfontosabb gazdasági partnerei közé tartozik. 2001 óta Mozambik éves átlagos GDP -növekedése a világ egyik legnagyobbja. Az ország azonban továbbra is a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országa, alacsony az egy főre jutó GDP, az emberi fejlődés, az egyenlőtlenség és az átlagos várható élettartam mérőszáma.

Mozambik egyetlen hivatalos nyelve a portugál, amelyet a lakosság körülbelül fele beszél többnyire második nyelvként. A közös anyanyelvek közé tartozik a makhuwa, a szena és a szuahéli. Az ország mintegy 29 millió lakosa túlnyomórészt bantu emberekből áll. Mozambik legnagyobb vallása a kereszténység, jelentős kisebbségek követik az iszlámot és az afrikai hagyományos vallásokat. Mozambik tagja az ENSZ, az Afrikai Unió, az Nemzetközösség, a szervezet az Iszlám Együttműködés a Portugál nyelvű Országok Közössége, az Elkötelezetlen Mozgalom, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség, és megfigyelője a La Francophonie-nak.

Etimológia

Az ország nevezték Mozambik a portugál után Island Mozambik származó Mussa Bin Bique vagy Musa Al Big vagy Mossa Al Bique vagy Mussa Ben Mbiki vagy Mussa Ibn Malik, egy arab kereskedő, aki először járt a szigeten, és később ott élt. A szigetváros a portugál gyarmat fővárosa volt 1898-ig, ekkor délre költöztették Lourenço Marques-ba (ma Maputo).

Mozambiki élet

Bantu -az emberek Mozambikba vándorlása már a Kr. E. Úgy tartják, hogy a Kr. U. 1. és 5. század között a nyugati és északi migrációs hullámok a Zambezi folyó völgyén mentek keresztül, majd fokozatosan a Dél -Afrika fennsíkjára és part menti területeire. Mezőgazdasági közösségeket vagy társaságokat hoztak létre a szarvasmarhák terelése alapján. Magukkal hozták a vas olvasztásának és kovácsolásának technológiáját.

Arab-szuahéli rabszolga-kereskedők és foglyaik a Ruvuma folyón A Kr. E. Első évezred végétől hatalmas Indiai óceáni kereskedelmi hálózatok terültek el délen Mozambikig, amint azt az ősi kikötőváros, Chibuene is bizonyítja. A 9. századtól kezdve az Indiai óceán kereskedelemben való egyre nagyobb szerepvállalás számos kikötőváros kialakulásához vezetett az egész kelet afrikai part mentén, beleértve a mai Mozambikot is. Ezek a városok nagyrészt autonóm módon széles körben részt vettek a kezdő szuahéli kultúrában. Az iszlámot gyakran elfogadták a városi elitek, megkönnyítve a kereskedelmet. Mozambikban Sofala, Angoche és Mozambik sziget a 15. századra regionális hatalmak voltak.

A városok kereskedtek mind az afrikai belterületről, mind az Indiai -óceán tágabb világából származó kereskedőkkel. Különösen fontos volt az arany és az elefántcsont karavánút. A belvízi államok, mint például a Zimbabwei Királyság és a Mutapa Királyság, biztosították az áhított aranyat és elefántcsontot, amelyeket aztán a parton felcseréltek nagyobb kikötővárosokra, például Kilwára és Mombasár

Megjegyzések

 1. Its wonderful as your other articles : D, regards for posting .
  파친코

  VálaszTörlés
 2. It’s nearly impossible to find knowledgeable folk on this kind of field, but you sound like you know very well what you’re speaking about! Thanks a bunch
  바카라사이트

  VálaszTörlés
 3. Gday there, just got alert to your web page through Search engine, and found that it is pretty beneficial. I will value if you decide to retain such.
  Keep working ,splendid job!바카라사이트

  VálaszTörlés
 4. If you really want you can look the other way and not talk about it. The best thing you can do is become relevant with yourself and faithful with your own morals. Generally this will lead to a mistaken and unproductive life.
  토토

  VálaszTörlés


 5. HeLLo dears.... i have visit your blogs it most fantastic. I will provide you the travel services
  know about Travel Goro. Your blogs is User Freindly and responsive. For information about
  dubai Dubai Half-Day City Tour Packages.YOurs blogs is high Informative./////

  VálaszTörlés
 6. https://trendebook.com/wapin-wap-in-free-games-download-wap-in/

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése