Mozambik

Mozambikban, hivatalosan a Mozambiki Köztársaság, Délkelet-Afrikában található ország, keleten az Indiai-óceánnal határos,Tanzánia északi, Malawi és Zambia, hogy az északnyugati, Zimbabwe, hogy a nyugati, és Eswatini (Szváziföld) és Dél-Afrika a délnyugati. A szuverén államot keletről a Mozambiki -csatorna választja el a Comore szigetektől, Mayotte -tól és Madagaszkártól. Mozambik fővárosa és legnagyobb városa Maputo (1876 és 1976 között Lourenço Marques néven ismert).

Az első és ötödik század között a bantu nyelvű népek távolabb északról és nyugatról vándoroltak a mai Mozambikba. Észak -Mozambik az Indiai-óceán monszun kereskedelmi szeleiben fekszik. A 7. és 11. század között szuahéli kikötővárosok sora alakult ki ott, amelyek hozzájárultak a szuahéli kultúra és nyelv kialakulásához. A késő középkorban ezekbe a városokba látogattak a szomáliai, etióp, egyiptomi, arábiai, perzsa és indiai kereskedők.

Vasco da Gama 1498 -as útja jelentette a portugálok érkezését, akik 1505 -ben megkezdték a gyarmatosítás és a letelepedés fokozatos folyamatát. A portugál uralom több mint négy évszázada után Mozambik 1975 -ben függetlenné vált, röviddel ezután a Mozambiki Népköztársaság lett. Mindössze két év függetlenség után az ország intenzív és elhúzódó polgárháborúba de nem mindenhol süllyedt, 1977 és 1992 között. 1994-ben Mozambik megtartotta első többpárti választásait, és azóta viszonylag stabil elnöki köztársaság maradt, bár továbbra is alacsony intenzitás lázadás.

Mozambik gazdag és kiterjedt természeti erőforrásokkal rendelkezik. Az ország gazdasága nagyrészt a mezőgazdaságon alapul, de az ipar növekszik, elsősorban az élelmiszerek és italok, a vegyipar, valamint az alumínium- és kőolajtermelés. A turisztikai ágazat is bővül. Dél -Afrika Mozambik fő kereskedelmi partnere és közvetlen külföldi befektetések forrása, ugyanakkor Belgium, Brazília, Portugália és Spanyolország is az ország legfontosabb gazdasági partnerei közé tartozik. 2001 óta Mozambik éves átlagos GDP -növekedése a világ egyik legnagyobbja. Az ország azonban továbbra is a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országa, alacsony az egy főre jutó GDP, az emberi fejlődés, az egyenlőtlenség és az átlagos várható élettartam mérőszáma.

Mozambik egyetlen hivatalos nyelve a portugál, amelyet a lakosság körülbelül fele beszél többnyire második nyelvként. A közös anyanyelvek közé tartozik a makhuwa, a szena és a szuahéli. Az ország mintegy 29 millió lakosa túlnyomórészt bantu emberekből áll. Mozambik legnagyobb vallása a kereszténység, jelentős kisebbségek követik az iszlámot és az afrikai hagyományos vallásokat. Mozambik tagja az ENSZ, az Afrikai Unió, az Nemzetközösség, a szervezet az Iszlám Együttműködés a Portugál nyelvű Országok Közössége, az Elkötelezetlen Mozgalom, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség, és megfigyelője a La Francophonie-nak.

Etimológia

Az ország nevezték Mozambik a portugál után Island Mozambik származó Mussa Bin Bique vagy Musa Al Big vagy Mossa Al Bique vagy Mussa Ben Mbiki vagy Mussa Ibn Malik, egy arab kereskedő, aki először járt a szigeten, és később ott élt. A szigetváros a portugál gyarmat fővárosa volt 1898-ig, ekkor délre költöztették Lourenço Marques-ba (ma Maputo).

Mozambiki élet

Bantu -az emberek Mozambikba vándorlása már a Kr. E. Úgy tartják, hogy a Kr. U. 1. és 5. század között a nyugati és északi migrációs hullámok a Zambezi folyó völgyén mentek keresztül, majd fokozatosan a Dél -Afrika fennsíkjára és part menti területeire. Mezőgazdasági közösségeket vagy társaságokat hoztak létre a szarvasmarhák terelése alapján. Magukkal hozták a vas olvasztásának és kovácsolásának technológiáját.

Arab-szuahéli rabszolga-kereskedők és foglyaik a Ruvuma folyón A Kr. E. Első évezred végétől hatalmas Indiai óceáni kereskedelmi hálózatok terültek el délen Mozambikig, amint azt az ősi kikötőváros, Chibuene is bizonyítja. A 9. századtól kezdve az Indiai óceán kereskedelemben való egyre nagyobb szerepvállalás számos kikötőváros kialakulásához vezetett az egész kelet afrikai part mentén, beleértve a mai Mozambikot is. Ezek a városok nagyrészt autonóm módon széles körben részt vettek a kezdő szuahéli kultúrában. Az iszlámot gyakran elfogadták a városi elitek, megkönnyítve a kereskedelmet. Mozambikban Sofala, Angoche és Mozambik sziget a 15. századra regionális hatalmak voltak.

A városok kereskedtek mind az afrikai belterületről, mind az Indiai -óceán tágabb világából származó kereskedőkkel. Különösen fontos volt az arany és az elefántcsont karavánút. A belvízi államok, mint például a Zimbabwei Királyság és a Mutapa Királyság, biztosították az áhított aranyat és elefántcsontot, amelyeket aztán a parton felcseréltek nagyobb kikötővárosokra, például Kilwára és Mombasár

Megjegyzések

  1. Its wonderful as your other articles : D, regards for posting .
    파친코

    VálaszTörlés


  2. HeLLo dears.... i have visit your blogs it most fantastic. I will provide you the travel services
    know about Travel Goro. Your blogs is User Freindly and responsive. For information about
    dubai Dubai Half-Day City Tour Packages.YOurs blogs is high Informative./////

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése